147 poze   9950 vizite

05_Programul principalelor actiuni profilactico-curative efectuate in adaposturile de porumbei

Programul principalelor acţiuni profilactico-curative efectuate în adăposturile de porumbei

OBLIGATORIU: Vaccinarea împotriva paramixovirozei!

Columbofilii ştiu că, până la sfârşitul lunii aprilie cel mai târziu, absolut tot efectivul de porumbei, fie că sunt porumbei călători, de ornament sau de carne, trebuie vaccinat atât contra paramixovirozei (boală virală incurabilă, care produce o mortalitate extrem de mare, eventualii supravieţuitori, foarte rari dealtfel, rămânând toată viaţa cu sechele nervoase) cât şi contra difterovariolei (vărsat, bubat)

Fără deparazitare nu se poate!
Pentru inducerea unui răspuns imun optim în urma vaccinării contra paramixovirozei şi nu numai, porumbeii trebuie să fie sănătoşi şi deparazitaţi. Astfel, anterior vaccinării, tot efectivul de păsări va fi tratat contra paraziţilor interni, în special contra
trichomonozei cu FLAGELSTOP pulbere hidrosolubilă (10 g/40 porumbei/zi, 3-5 zile), urmat de tratament contra eimeriozelor (coccidioza) cu AMPROLIUM pulbere hidrosolubilă (1-2 g/litru apă/zi, 5 zile); apoi de un tratament contra nematodozelor (limbrici şi capillaria), cestodozelor (tenii) şi parazitozelor externe (păduchi, căpuşe etc.) cu ROMBENDAZOL SUPER comprimate (1/4 comprimat/porumbel/zi, 1-2 zile).

În acelaşi timp se deparazitează şi adăpostul (voliera) cu o soluţie de ROMPARASECT (2 ml/litru apă) aplicată prin pulverizare.

Examenul de specialitate este cel mai sigur!
În scopul decelării eventualelor infecţii cu Salmonella, E.coli, Pseudomonas spp, columbofilii se vor adresa laboratoarelor de bacteriologie – diagnostic, specializate în patologia aviară, care prin examene de specialitate pot evidenţia de timpuriu infecţiile cu germeni patogeni, iar prin antibiogramele efectuate află exact la ce antibiotic este sensibil respectivul germen patogen şi fac recomandarea în vederea conduitei terapeutice. Drept urmare, se vor putea folosi produsele: ENROCOL, ENROFLOXAROM, AVIANPROTECT TEN, OXIFURAN, DOXICICLINĂ, ENTEROGUARD, LINCOSPECTROM, OXITETRACICLINĂ.

Igienizarea adăposturilor
Săptămânal se vor executa acţiuni de igienizare a adăposturilor, prin curăţenie mecanică (eliminarea dejecţiilor) şi prin dezinfecţie profilactică cu DECONTAMINOL soluţie 0,5%, CATIOROM sau PURSEPT, pulverizate în adăposturi. Aceşti dezinfectanţi au acţiune bactericidă (activ pe Salmonella, E.coli etc.), virulicidă (activ pe paramixovirusuri, poxvirusuri) şi fungicidă (activ pe Candida,
Aspergillus etc.).

Vitamine, vitamine, vitamine!
După efectuarea unui tratament cu antibiotice pentru refacerea florei intestinale este obligatorie administrarea de VITA B COMPLEX şi TONDIGEST, amestec de extracte din plante, un sirop ce stimulează apetitul şi motilitatea intestinală.
Cu două zile înainte de orice vaccinare şi 2-3 zile după vaccinare, se administrează polivitamine precum COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL PENTRU PORUMBEI, (1 ml/litru apă/zi) asociat cu GLUCOVIT pulbere hidrosolubilă cu glucoză/dextroză, vitamina C şi calciu gluconic (10 g/litru apă/zi). GLUCOVITUL se recomandă a fi administrat şi în timpul sezonului de zbor (2 zile înainte de îmbarcare şi 1-2 zile la reîntoarcerea din cursă), în timpul creşterii puilor sau în perioada de convalescenţă.

În profilaxia paramixovirozei se utilizează vaccinul inactivat uleios monovalent PARAMIXOVACOL, injectat individual, subcutanat în doză de 0,2 ml/porumbel, iar în profilaxia difterovariolei se administrează individual vaccinul ROMPORPOX.Albumul selectat nu contine nici o poza.Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.